10. Běh pro hospic

Noví dobrovolníci ukončili svůj výcvik, 2018

Dobré duše pomáhají pacientům v hospici

Noví dobrovolníci ukončili svůj výcvik, 2018

V lednu byl zahájen nový výcvik dobrovolníků, na který nastoupilo 17 účastníků. Ve středu 13. června pak ti, kteří prošli celým kurzem, obdrželi Certifikáty o absolvování kurzu.

Během půl roku  provedl kurz dobrovolníky vším, co by mohli potřebovat a měli vědět, pokud chtějí pomáhat nejen pacientům v lůžkovém hospici, ale nově také těm, kteří jsou v domácí hospicové péči.  Na výcviku se podílel tým profesionálů z hospice – zdravotní sestřičky, lékařka, sociální pracovnice, vrchní sestra a také psychoterapeutka. Zájemci o dobrovolnictví dostali řadu informací o tom, co péče o umírající pacienty může znamenat, jaké příznaky mohou doprovázet konečnou fázi života a jaké léky a postupy mohou pomoci; jak komunikovat s umírajícím i jeho blízkými, co si počnout s různými pomůckami – a to vše si pak prakticky každý z nich vyzkoušel na čtyřdenní stáži/praxi přímo u lůžka. Přestože si dobrovolníci na výcvik symbolicky přispívali 500 korun, největší část nákladů na realizaci kurzu hradí Hospic sv. Štěpána. A to za přispění Nadačního fondu Avast, Nadace ČEZ a Města Litoměřice. Na podpoře dobrovolníků se významně podílí také Nadace Adra. Díky jim můžeme poskytovat dobrovolníkům potřebné zázemí a odbornou podporu.

Dobrovolníci v Hospici sv. Štěpána v Litoměřicích jsou nedílnou součástí týmu, který pečuje o pacienty. Jejich úkolem je trávit čas s nemocnými tak, jak si sami řeknou, čtením, povídáním, zajdou na kávu nebo cigaretu, někdy i do města nebo někam na výlet. A protože v hospici není malých rolí, pomáhají dobrovolníci třeba i s čištěním akvárií na pokojích pacientů, s péčí o květiny a tam, kde je třeba. Dobrovolníci mají na starosti také pravidelné dílny, kde s pacienty malují a před vánoci vyrábějí třeba perníčky a adventní věnce.

Velkou částí dobrovolnické pomoci je také pomoc v dobročinném obchodě Bona Fide – prodej v obchodě, na venkovních akcích, výroba dárků. Další činností dobrovolníků je také výpomoc při různých akcích pro podporu a propagaci hospice, jako jsou například Běh pro hospic, Noc kostelů, Charitativní aukce, Den otevřených dveří, koncerty, Živý Betlém a mnohé další.

Více o možnostech dobrovolnické pomoci zde.

foto
foto
foto
foto
foto
nahoru